Vormgeving

Het liefste zou ik er de hele dag mee bezig zijn. Waarmee vraagt u zich af? Met vormgeving. Het ontwerpen van boeken, brochures, nieuwsbrieven; noem maar op. Daarom maak ik ook zo graag boeken. Om iets moois te maken moet je wel tijd uittrekken. Eerst ga ik natuurlijk in gesprek met de opdrachtgever. Bijvoorbeeld iemand heeft een levensverhaal geschreven en wil daar een boek van laten maken. Het maakt niet uit of het boek nu al geschreven is of niet. Je begint altijd met de vraag; hoeveel boeken zou je willen hebben? Met andere woorden wat kun je verkopen, weggeven of anderszins. De oplage is voor de vorming van een kostprijs heel belangrijk. Verder natuurlijk ook de keuze tussen een harde of slappe kaft, de afmeting van het boek en het aantal pagina’s. Ook de prijs voor full-color en zwart wit is bepalend voor de kostprijs van het boek.

Als dit een beetje duidelijk is ga ik het boek eerst lezen en probeer ik de opdrachtgever te enthousiasmeren voor mijn ideeën. Bijvoorbeeld ten aanzien van het formaat, het lettertype, de interlinie en of er wel of geen foto’s in het boek komen.

Wanneer al deze zaken duidelijk zijn ga ik ermee naar de drukker. Omdat ik al bijna twintig jaar heel nauw samenwerk met mijn eigen drukker uit Poeldijk is de keuze voor de offerteaanvraag nooit moeilijk.

Nadorp Druk in Poeldijk heet tegenwoordig Upscore –indrukmakers, maar drukten in 2000 al mijn eerste boek ‘Het jaar van de Krab’. Ondertussen zijn er uit het Poeldijkse familiebedrijf al zeker een tiental van mijn boeken gekomen.

Het fijne van een ‘eigen’ drukker is dat je gewoon even binnen kan lopen om je ideeën te bespreken. Het is altijd spannend waar de drukker dan zelf mee komt, maar we komen er altijd uit.

Na ontvangst van de offerte  ga ik aan de hand daarvan mijn kosten berekenen. Ik maak altijd een all-in prijs waarbij ik natuurlijk nooit helemaal kan inschatten hoeveel tijd ik in het boek moet gaan steken. Maar daar komt natuurlijk ook een stukje ervaring om de hoek kijken. Daarnaast vind ik het zo leuk om te doen en probeer ik nooit de hoofdprijs te rekenen. Het moet allemaal wel betaalbaar blijven.

Dan wordt alles doorgesproken met de opdrachtgever en als deze eenmaal akkoord gaat, trek ik me terug achter de MAC. Ik kan dan alle begrip van tijd verliezen als ik bezig ben. Regelmatig vergeet ik te eten of te koken en zou ik het liefste doorwerken tot het helemaal klaar was.

Momenteel zit ik weer in een dergelijk proces, dus als je me even niet te pakken krijgt dan weet je waar ik mee bezig ben.

Helemaal in mijn element

1 reactie op “Vormgeving

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *