Juni

De maand juni is mijn lievelingsmaand. Het is een maand welke meestal in het teken staat van de vakantie, mooi weer en gezelligheid.

Het laatste moet ik uitleggen en stamt nog uit de tijd dat ik thuis woonde. Bij ons op de tuin was de maand juni een heel drukke maand. Mijn vader had namelijk een vrij groot stuk land met daarop pioenrozen. U kent ze wel de prachtige roze bloemen die eigenlijk alleen in juni te koop zijn. Het pioenenseizoen begon tegelijk met de nieuwe aardappelen. Wat heeft dat er nu weer mee te maken, zult u zich afvragen. Nou, de nieuwe aardappelen werden door mijn moeder vers gerooid uit haar moestuin. Ontdaan van zand werden de aardappeltjes even gekookt en vervolgens in schijfjes gebakken. Ik kan u vertellen dat deze gebakken aardappeltjes werkelijk de lekkerste waren die ik ooit at. Maar dat komt waarschijnlijk ook door de gezellige drukte die in en om het huis was.

We waren allemaal druk met de oogst van de pioenen. Deze werden als ‘trommelstokken’ geoogst op het land en vervolgens uitgedragen naar een open kar. Als de kar vol was werd deze naar de schuur gereden waar de takken ontdaan werden van de onderste takjes en vervolgens op vijf of tien stuks gebost werden. Het was belangrijk om de knoppen gelijk te hebben, dus je moest goed opletten. Het tellen en bossen werd gedaan door mijn vader en moeder en de werknemers. Wij, als kinderen, mochten de takjes eraf halen. Meestal waren er ook wel een paar schooljongens die meehielpen. Na verloop van tijd stond je tot je enkels in de bladeren en moest er even geveegd worden. Na een paar uur in de koele schuur kwam er koffie en voor ons limonade. Omdat we allemaal meehielpen was het voor mijn moeder ook makkelijk. Ze deed maar het hoogstnoodzakelijke in huis en daarom was het in de maand juni altijd een lekker losgeslagen bende.

Maar ze maakte wel tijd voor het bakken van de aardappeltjes, dat hoorde onlosmakelijk bij deze tijd.

Als de oogst binnen was kwamen we weer in een rustiger vaarwater. Maar van twee dingen ben ik altijd blijven houden; van pioenrozen en van nieuwe aardappeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *