Kantoor

In mijn werkzame leven heb ik jarenlang op kantoor gezeten. Van origine ben ik namelijk secretaresse. Ik begon mijn loopbaan op de bloemenveiling als secretaresse van het Hoofd Personeelszaken. Een heerlijke baan waar ik ontzettend veel mensen heb leren kennen. Daar heb ik ook mijn fascinatie voor administratie ontwikkeld. Wat is zo leuk aan verzamelen, verwerken en ontwikkelen van paperassen? Het zal wel een verslaving zijn. Ik schep er veel genoegen in om ergens met een perforator gaatjes in te maken en vervolgens op te bergen in een ordner. Zo, dat is weer netjes opgeborgen en dat heb ik jarenlang zo gedaan.

Hoe kom ik hier nu op? Een poosje geleden ben ik als Buitengewoon Ambtenaar van Burgerlijke Stand uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de nieuwe gemeentekantoren. Dat aanbod liet ik natuurlijk niet lopen, want wie is er nu niet nieuwsgierig hoe het ‘aquarium’ aan de Verdilaan en de Laan van de Glazen Stad eruitzien vanbinnen. Nou, ik kan u uit de droom helpen, want vanbinnen zie je hetzelfde als vanbuiten. ‘Transparantie moet er zijn’, moet men gedacht hebben.

Alles is van glas en je kijkt van de ene kant van het gebouw vrijwel geheel naar de andere kant. Boven zijn de glazen wanden doorgetrokken zodat je als ambtenaar behoorlijk ‘te kijk’ zit voor de goegemeente.
Maar dat is tot daaraan toe. Alle ambtenaren hebben een keurig boekwerk gekregen met daarin het ‘Nieuwe Werken’. Er zijn kasten in het gemeentekantoor, maar iedere ambtenaar heeft één plank van 80 centimeter waar hij of zij zijn of haar ordners of andere zaken op mag zetten. Thuis heb ik al vier van deze planken vol met ordners (kun je nagaan).

Het is expres gedaan omdat het Nieuwe Werken inhoudt dat je alles digitaliseert. Dus niks geen perforator-gaatjes meer in papier en opbergen in ordners. Alles digitaal in de laptop en de laptop onder je arm mee naar huis (of op je plank gelegd). Weg is de romantiek van het geschreven woord en de geur van vers geprint papier. Ik denk dat ik er niet geschikt voor ben. Of toch, zal ik ook eens meer gaan digitaliseren? Eens kijken waar ik begin.

Noot: Ik las even een blogpauze van een aantal weken in. Het is tenslotte vakantie.

De ambtenaren zitten wel te kijk.
Het transparante kantoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *