Portret

Het was zeker geen vlaag van verstandsverbijstering toen ik mij enkele maanden geleden opgaf voor een cursus portrettekenen. Anja Keijzer, van atelier ’t Penseeltje in De Lier zei tegen me dat het gewoon een truc is. Iedereen kan het.

Ik weet nog niet helemaal zeker of dat klopt, want ik heb nu nog maar één les gehad. Maar ik vind het wel heel erg leuk. Mijn hele leven ben ik al leergierig geweest. Ik heb mezelf ook veel dingen aangeleerd, zoals werken op de computer met de meest geavanceerde programma’s. Omdat ik ook graag een instrument wilde leren spelen ging ik tien jaar geleden op gitaarles. Dat werd echter geen succes. Ik had er geen talent voor. Bovendien kreeg ik het vreselijk in mijn rug omdat ik vermoedelijk teveel verkrampt achter de gitaar zat. Een droom spatte in duigen, maar … ik heb het wel geprobeerd.

Hetzelfde geldt voor heel veel andere cursussen en workshops die ik door de jaren heen gedaan heb. Ik vind het leuk. Je komt altijd weer andere mensen tegen en je wordt er zeker niet dommer van.

Maar nu even terug naar afgelopen zaterdag waar ik naar De Lier ging voor de eerste les portrettekenen. Ellen Bodmann is de kunstenares die lesgeeft. Ze vertelt mij en nog een paar nieuwelingen over de chiaroscuro-techniek. Dit is de techniek die we gaan gebruiken. Het gaat over licht en donker oftewel licht en schaduw. We krijgen prachtig materiaal, mooi papier en diverse houtskool-potloden. Er zijn drie potloden die alle drie zwart zijn, maar wel in diverse gradaties. Verder witte houtskool (ik wist ook niet dat het bestond) en een wit pastelpotlood. Een ander belangrijk instrument is de verdoezelaar. Een soort gum waarmee je harde lijnen zacht maakt en een kneedgum waarmee je te veel houtskool weg kunt halen. Na een uitgebreide uitleg over het tekenen van diverse lichaamsdelen en natuurlijk het materiaal mogen we aan de slag.

We tekenen drie ballen die als het ware uit het papier moeten vallen. Dit alleen door gebruik te maken van het licht- en schaduweffect.

De ballen in licht en schaduw

Ik heb er niet op gelet, maar volgens mij had ik het puntje van mijn tong uit mijn mond. En de tijd vloog om. Het is heerlijk rustgevend werk en ik ben nu al erg enthousiast. Volgende week beginnen we met een neus.

Wil je meer weten over portrettekenen: www.ellensfineart.nl of www.penseeltje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *