Dorpsfeesten

Het is heel gek, maar ik ben dit jaar bij geen één dorpsfeest geweest. Dat is niets voor mij, want vroeger was ik er gek op. Zo’n tien, twintig jaar geleden, toen ik nog volop voor de Westlandsche Courant als reporter op pad was, sloeg ik geen één dorpsfeest over. Monster en ’s-Gravenzande met uitgebreide braderieën, natuurlijk het spektakelfeest in Maasdijk met heuse paalzitters (dagenlang), Honselersdijk met de tandemrace (dit jaar weer in ere hersteld heb ik vernomen), Naaldwijk, natuurlijk met de zomerbloemententoonstelling en als hekkensluiter Rondje Poeldijk. Aangezien ik daar bijna 30 jaar gewoond heb blijft dat dorpsfeest natuurlijk het belangrijkste. Jarenlang genoten we van alle activiteiten in het zogenoemde ‘kassie’. Deden we natuurlijk mee met het Poeluks dictee, dat ik zelfs een keer mocht winnen. Jeu-de-boulen, konijnenveiling en volleyballen; iedere avond was er wel iets te doen en je kwam iedereen tegen. Op zaterdag de befaamde schuitenrace en de brommertourtocht (voorafgaand werden alle voertuigen gezegend door de pastoor).

Brommers zegenen

Het sluitstuk natuurlijk was het dweilfestival. Het dweilen ging gepaard met een heel ritueel. ’s Morgens hingen we natuurlijk de speciale Poeldijk-dweildag-vlag al uit, al dan niet met een echte dweil. Daarna zetten wij keihard de CD van de Duitenkluivers aan (een dweilorkest uit Brabant waar ik een keer een CD van had gekregen) en vervolgens wachten we tot het 13.00 uur was. Dan begonnen de kerkklokken te luiden en hoorden we vanuit het dorp al de eerste klanken van boerenkapellen. Vanaf half twee gingen we al rondjes lopen door het dorp. We begonnen ook meteen met bierdrinken want de tijd was maar beperkt. Om 18.00 uur was het dweilfestival namelijk helemaal afgelopen.  De laatste jaren verzamelden wij bij het huis van vrienden die midden in het dorp woont. Daar stonden we dan en het werd een heus verzamelpunt van Poelukkers en oud-Poelukkers en andere kennissen, familie en vrienden.
Dit jaar dus geen dorpsfeesten bezocht. Het kwam voornamelijk omdat we regelmatig of een weekeinde weg waren of op vakantie. Overigens heb ik het niet gemist hoor, voor je het weet is het weer zover.

p.s. het dweilfestival heet tegenwoordig Poeldijks Muziekfestival en schijnt afgelopen zondag een groot succes te zijn geweest.

Schuitenrace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *