Snoep

Tijdens de afgelopen Wilken-familie-dag bezochten wij onder andere het museum ‘In den Halven Maen’ in Rockanje. Het is een particulier museum gevestigd in het woonhuis van een echtpaar dat kennelijk heel veel houdt van verzamelen. Het hele huis stond namelijk stampvol oude spullen. Er was een complete oude kroeg nagebouwd en een heuse drogisterij maar het klapstuk vond ik persoonlijk het snoepwinkeltje.

In Naaldwijk hadden wij vroeger ook zo’n snoepwinkeltje. Het was gevestigd tegenover waar nu de Jumbo is en heden ten dage een hoorwinkel zit. Het pand was van Jamin, dat moet een jongere nog bekend klinken. De juffrouw van de snoepwinkel kan ik me niet herinneren. Wel de hoge toonbank waar je niet overheen kon kijken en de potten met snoep die op de toonbank stonden. Wij kregen iedere maand vijf cent. Ja, u leest het goed, een stuiver. Daar mochten we dan snoep voor kopen*. Heel ver kwam je er niet mee, maar het was wel heel leuk. Mijn favoriet was het stroopsoldaatje, maar ook zwart-witpoeder was heerlijk. Een combinatie van deze twee was het ultieme genot. Het kleverige stroopsoldaatje dopen in je zwart-wit en dan zuigen.

U begrijpt dat ik me behoorlijk te buiten ben gegaan bij de meneer van de ‘snoepwinkel’. Je kon namelijk al die oude snoepsoorten daar gewoon kopen. De prijzen waren niet meer als vroeger, maar gelukkig had ik meer dan vijf cent te besteden.

Het interieur van de snoepwinkel

Daarom verdwenen de lekkere kleine dropjes, zoute pectoraal, rozijnengrind, schuimblokken, borsthoning en natuurlijk zwart-wit en stroopsoldaatjes in mijn tas. Nu zit ik te genieten van mijn stroopsoldaatje dat nog net zo smaakt als vroeger.

n.b. Leuk uitstapje maken naar museum ’In den Halven Maen’? Het museum is gevestigd aan de Lodderlandsedijk 56a te Rockanje. Er is ook een prachtige tuin bij het museum, groot, goed onderhouden en vol humor.

Heerlijke snoep

*Het was niet het enige snoep dat wij kregen, maar bedoeld om met geld om te leren gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *