Genesis

Bij ons thuis werd bij het warme eten, na de prak en voor de pap, voorgelezen uit de Bijbel. Dat was heel normaal. Mijn ouders, beide Nederlands Hervormd opgevoed, hielden zich hun hele leven aan dit ritueel. Zelf vond ik het een heerlijk moment. Tenminste toen ik nog klein was. Ik klom –wel tot een leeftijd van 10 jaar- bij mijn vader op schoot en luisterde, met een rotsvast geloof maar later met scepsis, naar de prachtige verhalen die in de Bijbel staan.

Praktisch ieder jaar las mijn moeder de verhalen uit het eerste boek Genesis. Vermoedelijk sloeg ze een heleboel over want ze kwam ook altijd precies met Kerstmis uit bij het Kerstverhaal en met Pasen bij het Paasverhaal. En ze had -net als ik- ook lievelingsverhalen. Daar hoorde zeker het verhaal van Jozef uit het boek Genesis bij.

Afgelopen vrijdag waren we bij Theatergroep ‘Het Wilde Westen’ (voorheen St. Jan Baptist ’93 en Epicentrum Toneel) in de nieuwe Theaterloods in Naaldwijk. De voorstelling begon al om half zes en was verdeeld over drie ‘bedrijven’. In totaal bijna vijf uur toneel; is dat niet wat veel? Nee, het was fantastisch.
Het verhaal Genesis begint natuurlijk met de beroemde woorden ‘In den beginne’. Maar in het toneelstuk begon het met een prachtige proloog van Jacob. Hij, één van de aartsvaders, had een belangrijke rol in het stuk. Maar al snel maakten we kennis met Adam en Eva, gaan we op in de broedermoord van Kaïn en Abel en zo vlogen we door de verschillende bijbelverhalen heen. Natuurlijk het verhaal van Abraham die zoveel hield van zijn vrouw Sara die hem pas op hoge leeftijd een kind schonk. Ik zal het op jonge leeftijd niet gek gevonden hebben maar nu ik inmiddels zelf al weer wat jaren Sara ben kan ik het wel begrijpen.

Na de tweede pauze –waarin we gelaafd en gefoerageerd werden- werd het tijd voor de lotgevallen van Jacob. Ook zijn vrouw Rachel –waar hij jarenlang voor moest werken om haar te mogen trouwen- raakte moeilijk zwanger. Toch kreeg ze twee zonen, Jozef en Benjamin. De andere zonen van Jacob waren jaloers op de oogappels van hun vader. Eigenlijk zijn de verhalen van alle tijden, al kon ik mij sommige gruwelijke verhalen zoals de verkrachting van Dina en de besnijdenis en moord op de mannen uit Sichem niet herinneren. Mijn moeder vond ze vermoedelijk niet geschikt voor onze kinderoren.

In ieder geval hebben we ademloos zitten kijken en luisteren naar de spelers. De voorstelling was vanaf de eerste minuut tot de laatste boeiend. Mede door de eigentijdse kleding en teksten en het mooie ingetogen spel van de celliste van The Stolz Quartet. Maar de voorstelling bracht ook weer heel veel herinneringen naar boven. Zozeer zelfs dat ik het Boek er deze week weer eens op heb opgeslagen. Om weer eens te lezen over Jozef…

De voorstelling gaat vermoedelijk in reprise in oktober. Houdt u de agenda in de gaten. www.tghetwildewesten.nl

Jozef en Jacob
(foto: Het Wilde Westen)

3 reacties op “Genesis

  1. Mooi, Marjoke. Wat gaaf dat je er zo van hebt genoten. En dat je er nog een paar dagen mee bezig bent geweest maakt me helemaal blij. Uiteindelijk doen wij het daar toch voor. Dat zo’n voorstelling plezier en ontspanning brengt, beklijft of tot nadenken stemt. En dat het ook het ‘In den beginne’ voor onze nieuwe theatergroep betekende geeft jouw complimenten extra glans.

  2. Daarom vond ik het zo’n heerlijk stuk om te doen, Marjoke.
    Mijn vader las ons ook altijd hardop die verhalen voor, op een beetje slepende, wat eentonige manier. Hij probeerde het nooit te ‘spelen’, nooit extra spannend te maken. In mijn herinnering ging dat altijd finaal langs mij heen. Luisterde ik wel, of zat ik in mijn verbeelding heel ergens anders?
    Dat is allemaal jaren geleden, jaren geleden. En toch ken ik al die verhalen, waarschijnlijk kwamen ze zo vaak langs, dat ze toch in m’n kinderbrein zijn ingesleten. Daarom was het een feest van herkenning, en een feest om ‘mijn eigen verbeelding’ hier op los te kunnen laten.

  3. Een compliment Marjoke dat jij zo hebt genoten. Het stuk zal mij nog lang na blijven.
    En helemaal grandioos dat wij het op 11 en 12 oktober weer kunnen spelen. Citaat van een bezoeker: “Wat zag ik er tegenop om 5 uur naar Genesis te gaan zitten kijken. Ik had er geen seconde van willen missen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *