Vernissage

Onder de titel ‘All our roots are green and blue’ opende mijn broer Bram van Baalen samen met videokunstenaar Ditmar van Dam afgelopen zaterdag zijn expositie in het Kunsthuis 18. Eerst iets over Kunsthuis 18, vroeger was deze ruimte gesitueerd in een gewoon woonhuis. Tegenwoordig zit het in een voormalige garage aan het Zuideinde 6 in Naaldwijk welke –gedeeltelijk- ingericht is als expositieruimte. Een prachtige lichte ruimte waar de schilderijen van mijn broer prachtig uitkomen. Samen met zijn vrouw en mijn schoonzus Ada werd de expositie afgelopen week ingericht.

Het was zaterdag heet, maar dat weerhield de mensen er niet van om te komen kijken. Het was dan ook een heel bijzondere expositie aangezien Bram wel in Naaldwijk geboren is maar al weer ruim veertig jaar op de Zuid-Hollandse eilanden woont. In Spijkenisse had hij tot voor kort zelfs een eigen galerie. Echter door de verkoop van het pand moest The Window zijn deuren sluiten. De kunst van de ex-Westlander is niet alleen op de expositie te zien. Zijn schilderijen hangen ook in diverse galeries en worden ook met enige regelmaat verkocht of uitgeleend. Daarnaast heeft Bram tegenwoordig ook beschilderde vazen in zijn collectie.

Het publiek werd afgelopen zaterdag erg enthousiast en dat was niet in de laatste plaats vanwege de speciale openingshandeling. Bij Kunsthuis 18 exposeer je namelijk altijd samen met een jong talent, onder het thema Greenport People, ruimte voor jong talent.

Bram dacht daarbij meteen aan Ditmar van Dam, de zoon van vrienden van hem. Ditmar is in 2015 afgestudeerd als grafisch vormgever aan de kunstacademie in Den Haag. Het bijzondere is dat hij de schilderijen van Bram tot leven heeft gewekt in een animatie van een paar minuten. Het filmpje gaat over een donzig pluizenbolletje dat de ‘wijde’ wereld ingaat. Om de animatie te maken moest Ditmar soms een uitsnede van de tekening wel meer dan honderd keer over ‘elkaar leggen’ om de beweging goed te krijgen. Een heel tijdrovend karwei dus. Maar met de prachtige muziek van Coldplay werd het een filmpje waarbij het kippenvel –ondanks de warmte- bij veel van de aanwezigen ontstond.

De expositie is nog te zien tot en met 25 juni a.s. Het Kunsthuis 18 is geopend zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. De expositieruimte is 1e Pinksterdag gesloten, maar 2e Pinksterdag geopend. Meer informatie over de kunstenaars: www.bramvanbaalen.nl en www.ditmarvandam.nl

De twee kunstenaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *