Hart

Een kleine ingreep, een operatie die honderden keren gedaan wordt en vaak met succes. Mijn man Hans kreeg afgelopen week een ablatie. Dan wordt er via je lies een draad via je ader ingebracht waarbij er op je hartwand een littekentje wordt gemaakt. Dat is in Jip-en-Janneketaal de uitleg. Waarom deze ingreep? Omdat hij al jarenlang last heeft van hartritmestoornissen en medicatie eigenlijk niet meer afdoende helpt.

Het liep allemaal een beetje anders. Er waren complicaties die in eerste instantie niet levensbedreigend leken. Maar later werd erover gezegd dat hij veel geluk gehad heeft. Het had heel anders kunnen aflopen; zelfs helemaal kunnen aflopen.

Met deze wetenschap leven we nu een paar dagen en dat valt niet mee. Het besef dat je leven aan een zijden draadje hangt beleef je niet iedere dag. Het lijkt allemaal zo normaal. Je neemt ’s morgens afscheid maar weet niet of je elkaar weer in levenden lijve ziet.
Gelukkig heeft de zaalarts dit niet uitgesproken toen Hans -direct na de ingreep- niet goed werd en er 600 cc vocht in zijn hartzakje bleek te zitten. Het vocht, veroorzaakt door een klein gaatje in zijn hart,  zorgde daar voor veel problemen en kostte hem bijna het leven. Door snel ingrijpen werd erger voorkomen, maar het was kantje boord.

Nu is hij weer thuis en we zijn af en aan emotioneel, maar we zijn blij en dankbaar dat het goed afgelopen is. Ondanks dat we te horen kregen dat de ingreep vermoedelijk niet gelukt is en dat er ook geen hoop is  op een tweede ingreep. “Dan zal je ermee moeten leren leven”, was het advies van de arts. Maar leven doen we en door alles wat we samen meemaken wordt onze band alleen maar hechter en beseffen we meer en meer dat het allemaal draait om het moment. En dat pakken we! Onder ons eigen motto: Carpe Diem, pluk de dag.

 

4 reacties op “Hart

 1. Beste Marjoke, dit is een heftig verhaal. Het valt dan niet mee om dat meteen een plaats te geven in het dagelijks leven. Ik wens jou en je man Hans heel veel sterkte.
  Je schreef al “pluk de dag” , dat is een goede gedachte maar het uitvoeren ervan heeft tijd nodig. ??

 2. Fijn dat Hans weer thuis is en dat het goed is afgelopen.
  Dat was heftig he ,maar jij weet ook het leven gaat door en maak er wat van iedere dag.
  Geniet van iedere dag, alle goeds gewenst.

  Een warme groet van ons: Wil en Jan.

 3. Wanneer je dit meemaakt besef je hoeveel je van elkaar houdt, een gevoel dat je meeneemt voor de eeuwigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *