Sjaak

Er is de laatste weken al veel geschreven over het afscheid van onze burgemeester Sjaak van der Tak. Hij was ook een beetje mijn baas, want als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand ben ik ook ambtenaar van de gemeente Westland. Buitengewoon, dat dan weer wel.

Afijn, Sjaak van der Tak ontmoette ik op zijn eerste werkdag op 1 september 2004 bij Themapark De Westlandse Druif. Ik werkte daar toen als secretariaats-medewerkster, deed de PR en communicatie. Arie van den Ende, onze toenmalige voorzitter introduceerde mij als zodanig bij Sjaak. En Sjaak zei: “Zeg maar Sjaak, Marjoke”.

We kwamen elkaar weleens tegen. Het viel me altijd op dat hij precies wist wie ik was. Ongelooflijk wat een geheugen deze man moet hebben. Zo’n zeven jaar geleden (ik had net verkering met Hans) sprak ik hem wat uitgebreider na afloop van een bijeenkomst in de Naald. Ik vertelde in de notendop hoe het met me ging. Welke hobbels ik in mijn leven moest nemen, maar ook hoe verliefd ik was. Hij vond het een mooi verhaal.

Afgelopen vrijdagmiddag gingen Hans en ik afscheid nemen van Sjaak en we troffen hem nog voor de officiële afscheidsreceptie begonnen was. Dat betekende dat wij iets meer tijd hadden om hem persoonlijk te bedanken. Hij zei daarbij dat hij het fijn vond dat wij zo’n gelukkig stel waren. Wederom dat ongelooflijke geheugen waarin hij feilloos het gesprek dat ik zeven jaar geleden met hem had kon reproduceren.

Sjaak was een burgemeester waar je gewoon Sjaak tegen kon zeggen en in die zin was hij ook als mens heel benaderbaar. Vanmorgen zag ik het introductiefilmpje van onze nieuwe waarnemend burgemeester Agnes van Ardennen. Wat me meteen opviel was dat ze zei: “Als je me tegenkom, zeg dan gewoon ‘Hallo Agnes , weet je wie ik ben’?”. Benieuwd of ook zij zo’n geheugen heeft als haar voorganger.

Ik wens ze op voorhand alvast heel veel succes.

Eén reactie op “Sjaak

  1. Leuk om dit te lezen en ik ben het helemaal met je eens. Deze week gaat mijn gedichtje in de ‘-Gravenzander ook over Sjaak. Toen ik het hem vertelde zei hij: “oh ben ú dat die al die gedichtjes schrijft. Die krant zit altijd in de map van de raad en ik heb ze heel vaak gelezen, leuk om er nu ook een gezicht bij te hebben” Hij gaf iedereen veel tijd om te zeggen wat hij of zij wilde, vader Sjaak
    Zelf vind ik het jammer dat hij weg is maar dat gaat nou eenmaal zo….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *