Stem

Wat is je stem waard in Nederland? Waarom zou je gaan stemmen als de politiek er toch niets mee doet. Het waren gespreksonderwerpen afgelopen woensdag tijdens de zitting van het stembureau. Ik mocht dit jaar weer lid zijn van het stembureau, ditmaal in Ter Heijde. Een klein stembureau, maar wel heel gezellig. Rond zeven uur ’s ochtends ben ik met drie mede-stembureauleden present in Het Vrondel, het dorpshuis van Ter Heijde.

We richten snel alles in en om half acht verwelkomen we onze eerste stemmer. Een referendum is natuurlijk niet zo spannend als bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen, maar je kunt wel zien dat de Westlander in de regel trouw komt stemmen.

“Gebruik maken van je stemrecht, het is een recht”: bromt een oude tuinder. Jonge mensen zie je niet zo heel veel in Ter Heijde. Een enkeling komt voor de eerste keer en vraagt nog even aan zijn moeder: “Hoe moet ik het doen”?

Over de gehele dag genomen druppelen mensen binnen. De meest gestelde vraag: “Hoeveel mensen zijn er al geweest”? Omdat we tegenwoordig geen idee hebben hoeveel mensen er komen stemmen, weten we hier het antwoord niet precies op. Het aantal mensen dat heeft gestemd weten we wel, maar niet hoeveel er zouden kunnen komen. Dit omdat je in de gehele gemeente kunt stemmen.

Gelukkig is het tonen van de identiteitspapieren tegenwoordig geen probleem meer. Iedereen heeft eigenlijk wel de goede gegevens bij zich. Een enkeling is het vergeten en komt even later weer terug. Een paar jaar geleden waren mensen nog weleens kwaad omdat ze dan tegen de stembureauleden zeiden: “Je weet toch wie ik ben”? bijvoorbeeld als het ging om een bekende. Maar regels zijn nu eenmaal regels en iedereen moet zich identificeren.

Verder had ik een gezellige dag met Jan, Theo en Cora. Deze laatste en ik hebben zelfs nog af en toe een poosje zitten haken tussen de bedrijven door. En de uitslag was gelukkig bij ons ook zo geteld zodat er aan de ‘werkdag’ na 15,5 uur een einde kwam.

referendum, oekraine, haken, stembureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *