Stof

Mijn moeder maakte vroeger vaak kleding voor haarzelf en voor mijn zus en mij. Zo gingen mijn zus en ik regelmatig gekleed volgens de laatste mode uit de Burda of de Knip. Ik herinner me nog goed dat we een soort schortjurkjes hadden, natuurlijk in de jaren zeventig een hippe hotpants en nog later een maxi-jurk met een bijzondere print. De naaikunst van mijn moeder ging over op haar dochters. Mijn zus en ik hebben voor onze kinderen ook weer regelmatig kleding gemaakt. Zelf vond ik het leuk om met zo min mogelijk stof een zo bijzonder mogelijk resultaat te krijgen. Ik werkte het liefst met coupons. Die waren niet alleen voordelig, maar daar kon je natuurlijk ook je creativiteit in kwijt. Dit bracht ik onlangs nog in praktijk bij het maken van een prinsessenjurk voor kleindochter Julia.

Mijn dochter Marjolein vindt het maken van kleding ook heel leuk. Zo hebben we al getoverd aan enkele prinsessenjurken voor haar hobby; het bezoeken van fantasy-festivals.

Maar afgelopen maand kwam ze bij me met een nieuw project. Een jas, die ze gezien had in de nieuwste Knip-mode. Het was een jas uitgevoerd in zogenaamde Lammy-stof. Dit is stof die aan twee kanten draagbaar is; de ene kant teddy en de andere kant imitatie- suède. Ik vond de jas ook meteen leuk en we gingen op pad voor stof.

In Naaldwijk werd het sowieso niets want we hebben maar één stoffenzaak met heel weinig keuze. Daarna naar Den Haag, waar we naast de Haagse Mart ook nog een andere stoffenzaak bezochten. Die hadden het niet. Toen maar op internet gezocht. Urenlang heel het internet afgezocht en maar bellen en mailen naar diverse winkels. Maar of ze hadden het niet, of niet de juiste kleur. Het was om moedeloos van te worden. En dat terwijl ik al weken daarvoor het hele patroon had ‘uitgeraderd’.

Afijn, nu gingen Hans en ik afgelopen weekeinde naar Antwerpen. Ik had van tevoren al op internet gekeken of er stoffenwinkels in de buurt waren en die waren er. Hele grote zelfs. We waren dus op missie en vonden in de eerste winkel al aardig wat keuze, maar nog niet precies wat we wilden. De volgende winkel was bingo, een stoffenwalhalla! Er was enorme keuze in lammy stoffen in alle kleurvariaties en na telefonisch overleg met Nederland besloot Marjolein te kiezen voor camel kleurige lammy met witte voering. Aangezien er nog een andere leuke stof was (waarvan nog maar twee meter van op de rol zat) besloot ik voor mezelf ook nog wat mee te nemen. Dit mede dankzij het feit dat de stof maar 12 euro de meter kostte. Echt een koopje. Nu hebben we het de komende woensdagen dus best druk. Er moeten nu twee in plaats van één jas gemaakt worden. Maar we hebben er zin in.

Prinsessenjurk van Marjolein
en een prinsessenjurk voor Julia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *