Streek

U kent mijn voorliefde voor het Westland en mijn niet aflatende drang om onze mooie streek te promoten. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen oog heb voor andere plekken in Nederland. Wij waren op onze maidentrip van 2017 afgelopen weekeinde met de camper neergestreken in Ossenzijl. Voor uw informatie; het ligt in Overijssel vlakbij de plaatsjes Muggebeet en Nederland. Dat moet genoeg zijn.

Ossenzijl is vooral bekend om de Weerribben-Wieden; een uniek stukje land/water waar de rietteelt nog op een schijnbaar ouderwetse manier wordt uitgeoefend. Het ouderwetse eraan is vermoedelijk alleen het verbranden van het kaf dat van het riet komt. De bundels worden echter volledig automatisch met een herrie makende machine ontdaan van het kaf. Ik heb er wel wat met riet. Zo vertelde ik, terwijl we op de fiets de ontelbare bruggetjes namen, aan Hans, dat mijn overgrootvader Dubbelman ook rietsnijder was in Lage Zwaluwe. Hij was soms weken van huis om in de Biesbosch zijn karig loon te verdienen.

Maar dit terzijde.

De Weerribben zijn nu nog niet op het allermooist. Maar de oogst van het riet is nu wel in volle gang. Wij hadden er bijna geen oog voor. De reden; het was zo koud op de fiets dat we bijna bevroren. De koude Noordenwind hadden we minimaal een tiental kilometers tegen zodat we het ‘snot voor de ogen hadden’; aldus Hans. Gelukkig hadden we wel een winterjas meegenomen, maar helaas de muts en handschoenen thuisgelaten.

Maar al met al waren het leuke dagen. We hebben veel gelezen, gekaart en gedobbeld en we keken Homeland op een piepklein schermpje omdat de wifi bij de boer waar we kampeerden niet zo sterk was. Dat is echt kamperen hè.

In Ossenzijl maakten we kennis met buurtsuper Braad. Braad zelf stond achter de toonbank en heeft alles in huis wat je nodig hebt. Alleen heeft hij er 1 of 2 van, dus je moet wel op tijd zijn. Heerlijk die oude nostalgie van een buurtwinkeltje opsnuiven.

Wij hebben genoten van Ossenzijl en ondanks het koude weer is het daar heel mooi. Maar ruim 150 kilometer verderop tussen de kassen ook.

De barre fietsroute in de kou.
De ooievaar zit lekker te broeden
Het riet wordt geoogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *