2030

Vorige week woensdag was ik op een open discussieavond over de toekomst van het Westland en dan met name ‘hoe ziet het Westland eruit in 2030’. Ik rekende snel uit dat ik rond die tijd ongeveer 71 jaar ben en er dus nog kan zijn. Enkele weken daarvoor was ik op een bijeenkomst van de Rabobank met eenzelfde thema, ook 2030, maar dan als lezing van futurist Jeroen van Hooijdonk. Toen ging het over de snelheid van de robotisering, de werkgelegenheid en het wel of niet hebben van een zelfsturende auto. Heel interessant allemaal en eigenlijk is het niet gek om erover na te denken en te praten. Immers wie had twintig jaar geleden gedacht dat iedereen met een mobiele telefoon zou lopen. Dat we elke minuut van de dag bereikbaar zijn en dat onze communicatie sneller is dan ooit.

Terug naar het gemeentekantoor in Naaldwijk. Aanwezig was een dwarsdoorsnede van burgers, ondernemers, gemeenteraadsleden en andere geïnteresseerden. Helaas weinig jongeren, terwijl het toch echt over hun toekomst gaat. De aanwezigen waren in groepen verdeeld die gingen discussiëren over vier voorbeelden van hoe het Westland er anno 2030 uit zou kunnen zien.

Aan de hand van scenario’s werden de aanwezigen verzocht zich in te leven in één van de vier scenario’s. Vervolgens moest er gediscussieerd worden over het ‘doen’ en ‘niet doen’  ten aanzien van de volgende ambities; Westland voedt en ‘vergroent’ de wereld, Thuis in Westland en Bruisend Westland.

Uit de discussie kwam in de wereld van ‘macht/schaalvergroting en tweedeling tussen arm en rijk’ waarin ik was ingedeeld de ambitie voor dat er ingezet moet worden op Westland als kennisstreek, waarbij we onze kennis moeten verkopen. Tevens werd er gepleit voor meer woningbouw desnoods door het ‘inpolderen’ van zee en vond de groep dat het Westland zich meer moet gaan richten op het telen van zogenoemde niche-producten.

Weer ’terug’ in 2017 kwamen er nog genoeg ‘oudzeer’ voorbij, maar die zijn nog niet een fractie van wat ons te wachten staat over een jaar of twaalf. Ik hoop erbij te zijn om dan nog eens deze oude blog tevoorschijn te halen om te kunnen concluderen dat we er vermoedelijk helemaal naast zaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *