Gala

Afgelopen dinsdagavond was het boekengala in de Naald in Naaldwijk. Dat kan bijna niemand zijn ontgaan in het Westland, want er was veel reclame gemaakt voor het evenement. Dat resulteerde in een volle ‘bak’ met o.a. veel schrijvers van  ‘Schrijvers tussen de kassen’. Zelf ben ik ook al sinds jaar en dag lid van de vereniging. Daar heb ik in eerdere blogs al aan gerefereerd.

Er was ook een schrijfwedstrijd. Al maanden voor het boekengala uitgeschreven en bijna alle ‘schrijvers tussen de kassen’ deden mee. Wie uiteindelijk heeft gewonnen is mij niet helemaal duidelijk. Maar ik was niet genomineerd, al had ik best een leuk verhaal ingestuurd (vond ik zelf). Het centrale boekenweekthema ‘Verboden Vruchten’ moest erin verwerkt zijn. Ik had een verhaal geschreven over een meisje dat verliefd was op Ronnie Tober. Hij had in de jaren zestig een hitje met het lied ‘Verboden Vruchten’. Overigens een volkomen belachelijke tekst (zie hieronder), maar het was wel het eerste wat mij te binnen schoot toen ik het thema hoorde.

Afijn, ik heb voor het eerst dus echt een verhaal verzonnen. En dat viel nog lang niet mee. Normaal gesproken verwerk ik in mijn verhalen veel over mijzelf, maar dat kon nu niet, want ik was in de jaren zestig nog geen tien jaar oud. En kon dus nog niet verliefd zijn op Ronnie Tober. Maar het meisje in mijn verhaal wilde heel graag een ontmoeting met Ronnie regelen. Uiteindelijk kwam ze terecht bij de manager van Ronnie die haar in welverstaande woorden uit de droom hielp. Nee, zij kon Ronnie niet ontmoeten, want hij hield niet van vrouwen! Dat was natuurlijk een enorme deceptie. Nou, dat was dus ongeveer de strekking van het verhaal.
Het boekengala had een zeer gevarieerd programma met Fresku, een rapper die bijzonder ontroerende teksten voordroeg. Echter als je zijn nieuwe cd beluistert dan heeft hij zijn programma van dinsdag aangepast aan het publiek. Maar het was leuk. Zo ook Jules Deelder, die toch als enfant terrible gezien werd, maar helemaal op dreef was. En de avond werd zeer vakkundig en met veel humor aan elkaar gepraat door comédienne Margriet Bolding. Ze komt april 2018 naar de Naald, dus let op. Dichter en performer Justin Samgar las voor uit eigen werk en wist het publiek ook te boeien.

Na het programma in de grote zaal begon het feest in de foyer. Jammer dat de uitreiking van de prijzen voor de verhalen- en dichtwedstrijd daardoor een beetje –voor mijn gevoel- te weinig aandacht kreeg. Maar we kijken al weer uit naar het boekengala in 2018.

-0-0-0-0-0

Tekst Verboden Vruchten:

Lyrics licensed by LyricFind

Ronnie Tober – Verboden Vruchten

Een stewardess die pas in Amerika was bracht de nieuwste lipsticks mee
Voor elke dag een andere smaak in haar tas dat leek een man geen gek idee

refr.:
Ze smaakt naar kersen (kersen), sinaasappel (sinaasappel), cola (cola)
Pepermunt (pepermunt), caramel (caramel), ananas (ananas)
Maar ik zeg er wel bij
Verboden vruchten, verboden vruchten
Verboden vruchten, voor iedereen behalve voor mij
Verboden vruchten, verboden vruchten
Verboden vruchten, voor iedereen maar niet voor mij

U begrijpt, ik heb dat meisje meteen aan m’n ouders voorgesteld
En toen m’n vader vroeg, “wat is-t-er voor 1?” heb ik ‘m uitgebreid vertelt

refr.

We gingen hand in hand, samen al gauw naar de burgerlijke stand
En op de vraag “belooft u haar eeuwige trouw” heb ik gezegd “natuurlijk want”

refr.

Voor iedereen maar niet voor mij
Voor iedereen maar niet voor mij

Aankondiging boekengala

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *