Toekomst

De jeugd heeft de toekomst is een veelgehoorde uitdrukking en volgens mij zit hier veel waarheid in. Vorige week dinsdag mocht ik ‘kennis’ maken met de jeugd van Westland. Ik was matchmaker tijdens de achtste editie van ‘On Stage’; het Beroepenfeest.  De leerlingen van derde en vierde klassen van voorgezet onderwijs scholen uit het Westland kwamen naar de Olympus 70 hal om daar kennis te maken met ondernemers. Dit jaar bleek er een recordaantal ondernemers aangemeld, bijna driehonderd. In de ruime hal stonden tientallen statafels, allemaal met een gekleurde ballon erboven. De beroepsbeoefenaars waren ingekaderd in de volgende sectoren: Groen en natuur, Handel en economie, Techniek, Zorg, welzijn en maatschappij. Bij deze laatste sector was ik ingedeeld en ik maakte eerst even kennis met alle beroepsbeoefenaars. Dat waren o.a. kapsters, peuterspeelzaalleidsters, ambulancebroeders, politie, leger, kraamverzorgster, bejaardenverzorgster, dierenarts enz. enz. Er was zelfs een dominee bij, die vorig jaar toch ook een aantal matches had gehad.

Wat is nu het doel van de matches. De leerlingen hebben op school al een paspoort ingevuld met daarin de beroepsbeoefenaars waar ze graag een keertje komen kijken. Dit is de zogenoemde Doe-dag en deze wordt verderop in de maand gehouden. Tijdens de Doe-dag mogen de leerlingen meedraaien met de beroepsbeoefenaar en dat is natuurlijk hartstikke leuk. Maar er zijn maar beperkte plekken beschikbaar, dus een leerling moet er wel snel bij zijn als hij of zij een bepaalde match wil maken bij de desbetreffende beroepsbeoefenaar. Rond 13.00 uur werd de eerste groep van driehonderd leerlingen met veel applaus en een staande ovatie verwelkomt in de hal. Het was meteen een chaos van door elkaar rennende pubers. Ik sprak de één na de ander aan: ‘kun je het vinden’ of ‘wie zoek je’? Sommigen gingen recht op hun doel af, maar er waren ook genoeg leerlingen die eigenlijk niet precies wisten wat ze wilden. Populair in mijn vak was vooral de politie, leger en de kapster. Daar stond al snel een hele rij voor. Opvallend ook dat de meeste meiden toch echt voor een vrouwenberoep kiezen. Of het kan zijn dat ze niet ‘voor paal’ wilden staan bij hun vriendinnen. Want de mening van je vriend(in) is rond deze leeftijd toonaangevend.

Zo kwamen er bijna duizend leerlingen langs op dinsdagmiddag en het was een hele drukke toestand. De meeste leerlingen gingen met een goede match naar huis. Ik had er nog een flink aantal goed kunnen helpen en een heel voldaan gevoel.
Eigenlijk was ik ook een beetje jaloers op de ‘jeugd van tegenwoordig’. Tenslotte was er in de tijd dat ik mijn beroep moest kiezen niets van dit alles. Een wonder dat ik toch nog aardig terecht ben gekomen. 🙂

Foto’s: Westland On Stage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *